MIRIS PAPRENJAKA NA ŠKOLSKIM HODNICIMA
Autor: Ivan Novaković, 13. 4. 2018.
U sklopu projekta Learning through baking u srijedu, 11. travnja 2018. godine, nastavnica engleskog jezika Dajana Jelavić organizirala je radionicu izrade tradicionalnih dalmatinskih paprenjaka te su nas tom prilikom posjetile vrijedne i kreativne gospođe iz Starog Grada na otoku Hvaru čiji su paprenjaci nadaleko poznati i postali su dijelom nematerijalne kulturne baštine.
Radionicu izrade mirisnih paprenjaka budnim su okom promatrali učenici prvog razreda smjera kuhar te njihove nastavnice Karmela Lelas i Dušanka Pandža. Osim detalja o samom nastanku slavnih paprenjaka, saznali su i brojne zanimljivosti, između ostalog i da u paprenjacima nema papra. Hvarani su sve začine (cimet, klinčiće, oraščiće, šafran...) nazivali papor i otud stiže naziv za ovu ukusnu slasticu koja će vrlo skoro dobiti i jedan pravi omiški pečat. Osim što su promatrali izradu paprenjaka, naši učenici okušali su se i u njihovom pripravljanju. Time su izravno promovirali hrvatsku tradiciju i drevne običaje naših krajeva. Da ne uče samo iz knjiga, nego i iz usmene predaje, potvrdili su pomno slušajući vrijedne Starograđanke, koje su nam milozvučno i zapjevale zaboravljene starogradske napjeve.
Gospođe su iz škole otišle i sve nas mnogostruko oplemenile. Za sobom su ostavile recept o izradi paprenjaka, oduševljenje te riječi životne mudrosti i topline. Ostao je i miris paprenjaka koji će se još dugo širiti našim srcima i školskim hodnicima.
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |